Värdegrundsdelegationen https://www.vardegrundsdelegationen.se/ - Värdegrunder i Sveriges skolor och näringsliv Fri, 15 Nov 2024 11:02:07 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.7 Värdegrundsarbete i förskolan https://www.vardegrundsdelegationen.se/vardegrundsarbete-i-forskolan/ Fri, 15 Nov 2024 11:02:07 +0000 https://www.vardegrundsdelegationen.se/?p=161

Continue reading]]> Att arbeta med värdegrunden i förskolan är en central del av verksamheten och en förutsättning för att skapa en trygg och inkluderande miljö för barnen. Värdegrundsarbete handlar om att lägga grunden för demokratiska värderingar, respekt för andra, och en känsla av gemenskap. Detta arbete genomsyrar alla aspekter av förskolans vardag och är en del av det livslånga lärandet.

Vad innebär värdegrundsarbete

I förskolans läroplan lyfts vikten av att barn ska känna sig respekterade och delaktiga. Värdegrundsarbete innebär att man arbetar aktivt för att främja alla människors lika värde, jämställdhet, och respekt för olikheter. Genom lek, samtal och planerade aktiviteter får barnen möjlighet att utveckla sin empati, sociala förmåga och förståelse för rättvisa.

Det handlar också om att förebygga och motverka diskriminering och kränkande behandling. Förskolans pedagoger har här en avgörande roll i att identifiera och hantera situationer där konflikter eller utanförskap kan uppstå.

Praktiska metoder för värdegrundsarbete

Prata om känslor och respekt

Att prata om känslor är ett effektivt sätt att stärka barnens empati. Genom att använda böcker, bilder och dockteater kan barnen på ett lekfullt sätt reflektera över hur olika handlingar påverkar andra. Samtalen hjälper barnen att sätta ord på sina känslor och förstå andra perspektiv.

Skapa trygghet i gruppen

Trygghet är en förutsättning för lärande och utveckling. Det är bra att göra gruppstärkande aktiviteter där barnen får lära känna varandra och utveckla relationerna. Rutiner och tydliga regler bidrar också till att skapa en miljö där barnen känner sig trygga.

Hylla olikheter

Att lyfta fram och hylla olikheter är ett sätt att skapa en inkluderande miljö. Det kan innebära att utforska olika kulturer, traditioner och språk genom teman eller projekt. Pedagoger kan också lyfta fram barnens unika egenskaper och intressen för att skapa en känsla av stolthet och tillhörighet.

Pedagogens roll

Pedagogens roll är att vara en förebild och aktivt arbeta med värderingar i vardagen. Det kan innebära att visa respekt i samtal, ingripa vid konflikter och lyfta upp goda exempel på samarbete och hänsyn. Genom att vara medveten om sin egen attityd och sina handlingar kan pedagogen skapa en positiv miljö där barnen kan växa.

Varför är värdegrundsarbete viktigt

Att arbeta med värdegrunden redan i förskolan ger barnen en stabil grund att stå på inför framtiden. De lär sig att samspela med andra, lösa konflikter och visa omtanke, vilket är ovärderliga färdigheter både i skolan och i livet. Ett välfungerande värdegrundsarbete bidrar dessutom till en bättre arbetsmiljö för både barn och pedagoger.

Med små steg i vardagen skapas stora förändringar, och förskolans arbete med värdegrunden är en investering i ett mer inkluderande och hållbart samhälle.

]]>
Värdegrundsarbetet brister hos bankerna https://www.vardegrundsdelegationen.se/v%c3%a4rdegrund-l%c3%a5ngivare/ Wed, 27 Mar 2019 16:44:01 +0000 http://www.vardegrundsdelegationen.se/?p=138

Continue reading]]> De senaste åren har ett flertal kontroverser avslöjats i förhållande till Sveriges storbanker. Trots avslöjanden om investeringar i vapenindustrin och pengatvätt från korruption, är de svenska bankerna bland Europas bästa.

Värdegrundsdelegationens riktlinjer är till synes universella. Delen av den statliga värdegrunden som rör respekt, som syftar på att alla behandlas lika samt att man ”inte tummar på de mänskliga fri- och rättigheterna”. En annan punkt i värdegrunden är legalitet, som handlar om att all verksamhet ska vara ärlig.

Det verkar dock svårt för landets banker, såväl privata som statliga, att följa dem.

Svenska banker står för flera kontroverser

De svenska storbankerna har de senaste åren befunnit sig i ordentligt blåsväder från flera håll. En av de största berörde investeringar som bankerna gjorde i diverse företag.

Foto: Astudio / Shutterstock.com

Somliga av dem var vapentillverkare som sålde vapen till bland annat Saudiarabien, där mänskliga rättigheter inte respekteras. Största investeringen stod Swedbank för, de hade investerat drygt två miljarder i fonderna. Nordea och Handelsbanken var dock inte långt därefter.

En annan uppmärksammad skandal var när Danske Banks pengatvätt kom till ytan. Det uppskattades röra sig om cirka 270 miljarder kronor. Pengarna kom från brottslig verksamhet och korruption, och flera hundra anställda i både Danmark och Estland.

Sveriges banker bland Europas bästa

Trots alla dessa kontroverser är Sveriges banker på ett internationellt plan fortfarande de bästa. Enligt analysföretaget Copenhagen Economics är svenska banker ledande i Europa.

Vad det beror på är den hårda konkurrens som råder på den svenska lånemarknaden. Till följd av ständiga förhandlingar är räntorna otroligt låga, och svenskarnas villighet att byta bank gör långivarna angelägna om att behålla sina kunder.

Även statligt ägda banken i blåsväder

Inte ens SBAB, som ägs av staten, har helt kommit undan kontroverser. Förra året dömdes de av Diskrimineringsombudsmannen för att ha åldersdiskriminerat.

Anledningen var att äldre som sökte bolån i större utsträckning nekades lånelöfte än yngre. Andra kalkyler användas för att beräkna inkomster för dem över 60 år, och pensionsinkomst var inte lika mycket värd som förvärvsinkomst.

]]>
Telia arbetar enligt regeringens bredbandsmål https://www.vardegrundsdelegationen.se/telia-bredbandsm%c3%a5l-landsbygd/ Fri, 22 Mar 2019 10:21:27 +0000 http://www.vardegrundsdelegationen.se/?p=132

Continue reading]]> Regeringens bredbandsmål fastställdes 2016, och innebar att ”fokus måste ligga på människors behov av bredband oavsett om de bor i tätort, i småort, i lands- och glesbygd eller i områden däremellan”.

Eftersom Telia till del är statligt ägda, är det ingen större överraskning att Telia aktivt deltar i den utbyggda tillgången till bredband i landet.

Telias logotyp på en husfasad
Foto: Karolis Kavolelis / Shutterstock.com

Telia utökar sitt fibernät

2016 gick Telia ut med ett ambitiöst projekt. Hela Sverige, inklusive mindre kommuner och landsbygd, ska var uppkopplat med fibernät till 2025.

– Sverige genomgår en digital revolution och det är viktigt att delar av landet inte hamnar i ett digitalt utanförskap. Tillgången till snabb och stabil uppkoppling blir allt mer av en förutsättning för att kunna arbeta, leva och bo, inte minst för de som bor på landsbygden, konstaterade chefen för Telia Fiber Linda Hernström.

Idag är 1,5 miljoner svenska hushåll uppkopplade till Telias fibernät. Av vissa ses fiberinstallationen som ett sätt att framtidssäkra hemmet.

Regeringens bredbandsmål

Det bredbandsmål som sattes upp 2016 innebar att 98 procent av landet skulle ha tillgång till ett bredband på minst 1 GB/s innan 2025.

Resterande 2 procent, som bodde på mer svåråtkomliga orter, ska ha tillgång till antingen minst 100 MB/s eller 30 MB/s.

Kapar kopparnätet

Den fasta telefonen och telejacket börjar allt mer tillhöra historien, och fiber och mobilnätet ersätter dem. Det innebär att infrastrukturen med de gamla kopparnäten inte längre behövs.

Telia, och deras konkurrenter, lägger därför successivt ner sina kopparnät. Den som fortfarande använder sitt behöver därför kontakta sin nuvarande operatör och höra efter vad som kommer att hända.

Även den som inte har Telia som sin nuvarande operatör kan byta till deras fibernät. Kontakta kundtjänst för att se vilka alternativ som finns specifikt där du bor.

]]>
Statligt anställda mobbas i högre grad https://www.vardegrundsdelegationen.se/mobbing-statliga-arbetsplatser/ Thu, 28 Feb 2019 15:36:09 +0000 http://www.vardegrundsdelegationen.se/?p=125

Continue reading]]> Många tror att mobbing enbart förekommer på skolgårdar, men en ny studie visar att det är oroväckande vanligt på arbetsplatser. Mest överraskande är att det ofta är chefer som utsätts för trakasserier. Vanligast är det att statligt anställda chefer utsätts.

Det är få som pratar om det, men att chefer mobbas och trakasseras är ingen ovanlighet i Sverige. Flest utsätts inom den akademiska sektorn på statlig nivå.

Konsekvenserna blir allvarliga snabbt, och för somliga av de utsatta kan det ta flera år att komma ut i arbetslivet igen.

Nästan sju procent av statliga chefer utsatta för mobbing

Enligt studien är det 6,9 procent av de statligt anställda cheferna som utsätts för mobbning och trakasserier. Av de statligt anställda var en majoritet anställda inom universitet och högskola.

När mobbningen följer med ut i arbetslivet blir trakasserierna svårare att sätta fingret på än glåporden som kan förekomma i grundskolan. I ett arbetssammanhang kan det röra sig om att information undanhålls, arbetsuppgifter försummas eller låter bli att dyka upp som avtalat.

Skillnaden mellan utsatta inom statlig verksamhet och privat är 4,6 procentenheter. Det finns även en skillnad på 0,7 procentenheter mellan könen, där kvinnor utsätts i högre grad än män.

Var tredje chef som mobbas blir utbränd

Enligt Christina Björklund, docent i ekonomisk psykologi vid Karolinska institutet, handlar alltid chefsmobbing om maktförhållanden. Störst risk att utsättas har normbrytande och nya chefer, exempelvis en kvinna som nyligen tillträtt en chefsposition.

Det är ingen som vill prata om så kallad uppåtgående mobbing – när det är chefen som utsätts för utfrysning. Som följd har det dessutom inte forskats på det i lika hög grad.

Eftersom få känner till fenomenet är det dessutom få som gör något åt saken innan det är för sent.

Av de utsatta är det emellertid 25 procent som har sömnproblem, och cirka 30 procent som talar om utmattning. Många utsatta säger upp sig, och för somliga tar det år innan de klarar att söka ett nytt jobb igen.

Fackets jobb att hjälpa de utsatta

För att förebygga mobbning och trakasserier är det viktigt att sätta upp värdegrunder och riktlinjer på arbetsplatsen som även omfattar chefer. Det krävs även stöd från överordnade chefer och fackliga representanter.

Det finns fackförbund för statligt anställda, exempelvis ST. Att vara med i ett fack med spetskompetens kan vara till stor hjälp när det är problem med interna strukturer.

– De som fick fackligt stöd klarade sig bättre psykologiskt och yrkesmässigt. Men som chef söker man ofta inte stöd förrän det är för sent, många har aldrig haft kontakt med facket förut, konstaterar Björklund i en intervju med Dagens Nyheter.

]]>